Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Bron: SportvisserijNederland.nl

Rijkswaterstaat ziet geen aanwijzingen voor lozing van giftige stoffen in het Noordzeekanaal. De honderden dode harders die onlangs bij en in het Noordzeekanaal werden aangetroffen – tussen IJmuiden en Zaandam -, zijn waarschijnlijk gestorven door een visziekte. Dat stelt Rijkswaterstaat (RWS). Met het water in het Noordzeekanaal is in elk geval weinig of niets mis, aldus RWS. Het zuurstofgehalte is ruim voldoende, blijkt volgens de dienst uit metingen. Ook de watertemperatuur is niet heel hoog voor de vis.

Groot gebied
Het Noordzeekanaalwater is helder en er is geen sprake van algenbloei. Aangezien het één soort betreft en dan alleen nog een groot formaat – terwijl ook kleinere harders in het kanaal voorkomen – lijkt een lozing van giftige stoffen als oorzaak volgens Rijkswaterstaat ’onwaarschijnlijk’.

Daarvoor zijn er volgens de dienst verder ook geen aanwijzingen. Bovendien werden de dode vissen in een groot gebied gevonden en zijn ze niet in korte tijd aan hun einde gekomen. Ook afgelopen week zijn er in en bij het Noordzeekanaal nog dode harders gevonden, maar niet meer in de grote hoeveelheden als in de week daarvoor. Om de precieze oorzaak van de forse sterfte van harders te kunnen vaststellen, worden dode vissen nog onderzocht door Wageningen Marine Research. Dat speurwerk neemt enkele maanden in beslag, voorziet Rijkswaterstaat.

Bron: IJmuider Courant 24-09-2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *