Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

{fshare id=346}

 

Vissen in de Santpoortse dreef.

 

Vroeger en dan praat ik over ca. 23 jaar geleden gingen we vaak vissen in de Santpoortse dreef. Je kon hier heerlijk vissen en je kon er van alles vangen. Ik weet nog wel een keer dat we daar op een zomeravond zaten vele diverse vissen hebben gevangen. Voorns, Karper en een behoorlijke paling. De paling werd gevangen aan de vaste hengel door een vriend waarbij zijn lijn in eerste instantie brak boven de dobber. Weg vis….. maar even later kwam de dobber weer boven vlak bij de voerstek. Met een schepnet konden we de lijn pakken en er bleek dus echt een serieuze paling aan te zitten. Een top vis stek toen.
(Klik op de knop Lees meer om verder te lezen)

 

 

Historie:
Hoe de Dreef precies is ontstaan is mij onbekend. Echter santpoort-noord is ontstaan in de twaalfde eeuw. De benaming Santpoort of vroeger Zandpoort is een vervorming van het Latijns Sancta Porta, wat de heilige poort betekend. De ontwikkeling naar Dorp komt vanaf de begin 19e eeuw op gang en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat toen ook de Dreef is ontstaan.

 

 

De laatste jaren was de dreef moeilijk bevisbaar door de hevige plantengroei en er schijnt in het verleden tijdens een strenge winter nogal wat vis dood gegaan te zijn. Helaas…. maar nu lijkt het water zich weer te herstellen. Mede denk ik door het uitzetten van Graskarper een aantal jaren geleden. De graskarpers kun je vanaf de waterkant nog wel eens zien azen en zo nu en dan wordt er nog wel eens eentje gevangen.

Uitzetten van graskarper in de dreef door hsvvelsen

 

Het water is niet diep, bij de kant nogal ondiep. Maar toch kun je hier goed witvis vangen. Vis hier eens met je kinderen met een licht dobbertje en klein haakje en een klein stukje brood. Je vangt behoorlijk veel klein witvis en hoeft vaak nog niet eens te voeren. Dat er de laatste tijd goed witvis gevangen wordt kun je ook lezen op deze site in de artikelen van de Jeugdviswedstrijden dorpsfeest santpoort. Er is door de hsvvelsen ook veel witvis uitgezet en onlangs nog wat jonge karper.

 

 

We hebben op een inventarisatielijst van Grontmij een overzicht gevonden van een visinventarisatie uit 2011. Opvallend is het ontbreken van de graskarper en de vele witvis dus een goed overzicht is het niet. Zie tabel hieronder:

Hier is ook te zien dat er een behoorlijk aantal Vetjes zitten. Vetjes? Mij onbekend maar gelukkig weet google wel antwoord. Een vetje is een kleine karperachtige vissoort wat opgenomen is in de rode lijst, dat wil zeggen een lijst met beschermde diersoorten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vetje_(vis).Ik ben benieuwd of er mensen zijn die deze vis hier wel eens gevangen hebben, dit kun je dan even laten weten door een reactie te geven op dit artikel of een mail te sturen aan info@hsvvelsen.nl

 

De snoekbaars is overigens ook opvallend, het is ons niet bekend dat de snoekbaars in dit water aanwezig is. Snoek en Baars is ons wel bekend. Ik ben benieuwd of er nog paling zit want als die er nog zit dan kunnen die waarschijnlijk goed groeien met de hoeveelheid voedsel (kleine vis) wat er in de dreef rond zwemt.

 

Genoeg gepraat over de dreef, ik zeg op naar de waterkant……
(mochten er nog lezers zijn die informatie willen toevoegen, reageer dan onder dit artikel)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *