Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

{fshare id=351}

 

 

Op 1 december 2014 om 08.00 uur stonden er een groot aantal zware werktuigen klaar op de parkeerstrook van het park Velserbeek om aan het uitdiepen van de water partijen te beginnen. Wij van de HSV Velsen waren ter plekke om één en ander in de gaten te houden. Al 6 weken geleden werden wij gebeld door de beheerder van het park Velserbeek met de mededeling dat deze actie er aan zat te komen maar dat de aanbesteding met een aannemer nog moest worden afgerond.

 

Ons werd gevraagd of wij de controle wilden gaan uitvoeren en of er geen vis op het droge zou komen te liggen tijdens de werkzaamheden. Wij hebben natuurlijk direct onze medewerking toegezegd, dit om het welzijn van de aanwezige visstand te waarborgen. Op de foto’s is te zien dat het vaartuig is uitgerust met enorme hekken die naar gelang de breedte en diepte kunnen instellen om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Het vaartuig verplaatst de bagger naar de walkant waar een grote dragline de bagger opschept, deze leegt en vervolgens de inhoud in een grote dumper dumpt. Deze is gekoppeld aan een zware tractor. Deze rijdt vervolgens naar een depot midden in het park en stort het daar.

 

 

 

De bagger blijft voor onbepaalde tijd in dit depot zodat het water uit de bagger kan zakken in de bodem. Als het eenmaal is ingeklonken kan het worden afgevoerd of worden verdeeld over het hele park zodat er weer nieuw gras kan worden ingezaaid. Ter info wij praten hier over schone bagger omdat lang voordat de werkzaamheden zouden worden uitgevoerd grondmonsters zijn genomen. Indien de grond vervuild zou zijn zou dit niet hergebruikt mogen worden en zou de bagger moeten worden vernietigd bij de AVR.

 

 

De aanwezige dieren zoals de herten, ezels en paard zijn gewoon nog aanwezig en komen af en toe nieuwsgierig kijken. Zij ondervinden zo goed als geen hinder van de zware machines.

 

 

Na drie dagen ondersteuning van het werk team van de HSV Velsen even een verslag in het kort:

 

Dag 1:

 

Doordat het bagger bedrijf het vaartuig moest uitzetten hadden wij weinig te doen. Omdat er die dag niet veel bagger werd gestort in de toegewezen plek (depot) was er geen levende of dode vis aangetroffen om eventueel terug te zetten.

 

 

Dag 2:

 

Er is heel veel bagger in het depot gestort. In de loop van de dag hebben wij een grote karper (70 cm) in de stort aangetroffen. Deze hebben wij kunnen redden uit de smurrie. Geheel ongeschonden hebben wij het dier terug kunnen zetten in het schone deel van de vijver.

 

 

Dag 3:

 

Vroeg in de morgen troffen wij een zestal flinke palingen aan van een behoorlijk formaat op de uitgezakte bagger die al begon op te drogen. De palingen zijn door ons teruggezet waar zij ook direct actief begonnen te zwemmen, hoera!

 

Ook vandaag een flinke karper in de gestorte bagger gevonden. Deze hebben wij weer terug kunnen zetten. Daarnaast ook enkele baarsjes gevonden in de prut en deze ook terug kunnen zetten. Toch een enkel voorntje gezien dat het niet heeft kunnen redden, deze zaten vast in de bagger en werden het prooi van de meeuwen.

 

 

De grote ring water rond het hertenpark ziet er weer perfect uit. Nu de ring schoon is zijn de werkzaamheden verplaatst naar het kleine poeltje achter het theehuis. De bagger die hier kwam is op een weide gestort langs het hoofdpad van het park welke is afgezet met palen bekleed met gaas zodat het publiek er geen last van heeft en de hondjes er ook niet bij kunnen.

 

 

De tweede week werd de hele installatie verplaatst naar het einde van het park. Hier bevindt zich de Engelmundus beek. Deze beek staat zomers zo goed als droog maar zal door het uitdiepen beter stromen en het leven in de sloot ten goede komen.  Wij kunnen terug zien op een geslaagde samenwerking tussen het parkbeheer de uitvoerende aannemer en de HSV Velsen als zijnde toezichthouder.

 

 

 

 

 

De overige foto’s zijn te zien in ons foto album. Klik hier

 

Groeten van Chris Johansen en Leen Noordzij  van de activiteiten commissie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *