Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Beste leden,

In ons verenigingsblad stond een artikel betreffende de visstand in de Velserbroek.
(Als u hieronder klikt op lees meer dan kunt u het artikel nalezen.)

In dit artikel is ook om uw reactie gevraagd.
U kunt op 2 manieren reageren.
1. doormiddel van een reactie te geven op dit nieuwsbericht, let wel! iedereen kan uw reactie nalezen.
2. u kunt uw reactie per e-mail sturen aan info@hssvvelsen.nl

 

Hier volgt een schrijven van een van onze leden Paul Kenselaar.

12 augustus 2010.

Naar aanleiding van enkele gespreken met Mark Kossen over de visstand in de Velserbroek en de brief van het viskweekcentrum die ik daarop kreeg het volgende.

Regelmatig. In de zomer bijna elke dag, vis ik in de sloot aan de Riet-Lieskamp, de Velserbroekse dreef of in de plas bij de Koe.
In de loop der jaren is de visstand naar mijn mening behoorlijk achteruit gegaan. Vroeger ‘leefde’ de sloot veel meer. Je vind (kleine) Voorn, Ruisvoorn, Brasem, Schubkarper en Graskarper van 40-50cm.

De vis die ik nu vang is grotere graskarper tussen de 70 en 90cm die ik vooral na 22:00 uur vang en met de vaste hengel Brasem van 45-55 cm en dat was het. Ik heb 3 zoons die het vissen een beetje vergaan is omdat die ene Brasem die ze vangen toch niet in een emmertje past en ook in de buurt wordt er bijna niet meer gevist omdat er geen (klein) vis meer te vangen is.

Volgens mij is de reden van deze slechte visstand de aanwezigheid van Aalscholvers die heel wat (kleine) vis eten en ook de aanwezigheid van grote Snoek. De (gras) karper die er zit is natuurlijk ook 15-20 jaar geleden uitgezet. Die zijn wel gegroeid maar ook veel schuwer geworden. Daardoor zeer moeilijk te vangen.

Ik denk dat het wenselijk is als er weer vis wordt uitgezet. Enerzijds voor een gezonde visstand en anderzijds om de vele visliefhebbers weer enthousiast te maken. Wat we naar mijn mening missen in de genoemde sloten is Voorn- en Ruisvoorn, kleine Karper en kleine Graskarper. Wat ook leuk is is de (kleine) Spiegelkarper. Deze is nu niet aanwezig en is vrij makkelijk vangbaar.

Ook heb ik aan de heer Kossen een artikel gegeven uit het Vissblad van augustus 2010 over de Kruiskarper die ze ergens hebben uitgezet in wateren met dezelfde problemen. Misschien een idee. De vis die besteld kan worden is: Snoek, Snoekbaars, Winde, Schubkarper, Spiegelkarper, Graskarper, Zeelt de wat zwaardere Winde en Blankvoorn of Ruisvoorn.

Als het mogelijk is om de vis uit te zetten en we geven er publiciteit aan bijvoorbeeld in de plaatselijke kranten zullen er ook weer meer liefhebbers enthousiast worden voor de vissport in de gemeente Velsen.

Ik hoop echt dat dit schijven bijdraagt tot een besluit om vis uit te zetten.

Met vriendelijke groet,
Paul Kenselaar – actief lid van de HSV Velsen.

Dit zijn de vissoorten die wij als vereniging kunnen bestellen. Suggesties!!!??

Snoek 2 – 3 cm.
snoekbaars 2 – 4 cm.
winde 8 – 20 gram
schubkarper 1-1,5 kg
“valkenswaard” spiegelkarper 1 kg
“Duitse” spiegelkarper 1-2 kg
Schub/Spiegelkarper 4-6 kg
graskarper 1-1,5 kg
zeelt 0,2-0,4 kg
winde 0,1-0,2 kg
blankvoorn/ruisvoorn 0,03-0,05 kg

 

One Response to Visstand Velserbroek, artikel uit ons verenigingsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *