Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Vissen op Snoekbaars / Baars? Het lijkt zo makkelijk maar ik vind het toch een hele kunst.

 Afgelopen keer zijn we met het bootje de mooie Nel opgeweest opzoek naar de snoekbaars / baars. Nadat we de boot hadden uitgevouwen en alle spullen in de boot hadden kon het vissen beginnen, tenminste ….. dat dachten we.

articles
Locatie Trailerhelling Penningsveer

Nog even de motor starten.. starten…Starten!!! Starten??????
Hij start niet!!?? Heb ik alles goed aangesloten?? Ja volgens mij wel.
Even de bougie los draaien maar die is kurk droog. Benzine toevoer controleren aangezien ik een aparte benzine tank heb het pompje nakijken etc. Maar niets helpt. Net voordat ik het op geef zie ik….oooo nee toch…. HET BENZINE KRAANTJE STAAT DICHT!!! Het heeft dus ongeveer 40 minuten geduurd voordat ik daar achterkwam, hoe stom kun je zijn he…

Die dag hebben we lekker gevaren en alle kunstaas en methoden geprobeerd maar helemaal niets gevangen. We hadden zelfs een plek gevonden die van diep naar ondiep liep bij een sluis en houten palen maar zelfs daar geen enkele aanbeet.

Wat doe ik fout? Of doe ik niks fout? Vis ik op verkeerde stekken? Of heb ik geen goede methode om het kunstaas te presenteren? Dit waren allemaal vragen waar ik na deze vistrip nog wel even over heb nagedacht.
In eerdere vis sessies heb ik ook steeds geen baars of snoekbaars kunnen vangen.

Een week later:
Weer even vissen op snoekbaars / baars vissen in de avond uurtjes.

Ik begin rond 19:30 met vissen bij zijkanaal C aan de kant van Pontje Buitenhuizen. Het water staat er strak bij, het weer is goed, er is een beetje stroming bij de brug van de A9 dus ziet er allemaal wel goed uit. Na een tijdje vissen nog steeds geen enkele aanbeet en weer komen de vragen naar boven. Doe ik het nou wel goed? Nog even de Dropshot proberen maar helaas geen resultaat en ook hiervoor geld dat ik nou niet weet of het allemaal wel klopt wat ik doe.

Maar hoe vis ik dan?:

twisters:

langzaam of snel of variërend binnendraaien
langzaam of snel of variërend binnendraaien met korte versnellende tikjes
Over de bodem heen tikken zodat de twister over de bodem danst.

 Shads:

Over de bodem heen tikken zodat deze over de bodem danst.
langzaam of snel of variërend binnendraaien met korte versnellende tikjes

Plug (Jointed Shad Rap):

Binnendraaien met constante snelheid (constant snel of constant langzaam)
Binnendraaien en af en toe stoppen
Binnendraaien en af en toe een tik met de top voor de versnelling

Dropshot:

Inwerpen en tergend langzaam over de bodem terug slepen en af en toe stoppen
Inwerpen (niet te ver) en op 1 plek een tijdje het kunstaas in beweging brengen via tikjes met de top zonder het lood te verplaatsen

 
Tegen 21:45 (inmiddels verhuist naar de kant van de golfbaan onder de brug van de A9) krijg ik voor het eerst een beet op mijn twister. Tenminste ik dacht even wat te voelen en na controle van mijn twister zie ik een gaatje in de staart. Op zich wel grappig want even kort daarvoor zag ik in het water opeens wat meer stroming en meer beweging zoals het springen van kleine visjes en het was net of het water tot leven kwam.

Nogmaals ingooien en pats ik denk ik zit vast… maar het begint te zwemmen en geeft korte zware rukjes. Het voelt als een zware lompe vis en ik begin al mijn schepnet klaar te zetten aangezien die nog ingevouwen op de kant lag.

En opeens… Los… helemaal niets meer aan mijn hengel, shad weg, stalen onderlijn weg, wartel weg…VIS WEG, alles weg!!! Mijn lijn is gewoon ergens gebroken, echt gewoon pats gebroken en dat is iets waar ik eerder last van had met deze lijn. Het ergste vind ik dat er nu ergens een vis rond zwemt die waarschijnlijk nog de twister in de bek heeft, dat vind ik echt balen. Maar ja… ik kan er dan niets meer aan doen en knoop nogmaals een twister aan mijn lijn en begin weer met vissen.

Vlak voor de kant pakt een kleine snoekbaars mijn twister en deze snoekbaars ligt al snel op de onthakingsmat klaar voor een foto:
articles

Nogmaals even de twister inwerpen op de plek waar ik de eerst aanbeet kreeg.
En na de eerst slag aan de molen …VAST!! dat is een groot nadeel van deze plek.
Als je op bepaalde plekken te langzaam binnendraait zit je direct zo vast als een huis.
Ik heb al behoorlijk wat kunstaas verspeeld en ga ook eerdaags een kunstaasredder aanschaffen. Niet alleen voor mijn kunstaas maar ook omdat dit allemaal achterblijft in het water.

Nou dan nog even snel een shadje monteren en snel inwerpen want het wordt al aardig donker.
Er volgen nog een aantal aanbeten maar de vis wordt niet goed gehaakt en valt dus steeds van de haak tijdens het drillen. Om 22:15 volgt nog een aanbeet die nu wel goed gehaakt is.

Het is een iets grotere snoekbaars dan hiervoor.
De snoekbaars heeft wel het shadje al aardig naar binnen gewerkt en gelukkig kan ik er nog goed bij met de onthakingstang.
articles

Ik merk nu dus dat het niet moeilijk is om een snoekbaars te vangen mits er echt gejaagd wordt. Goed het kan beter want ik mis toch zo’n 3 aanbeten maar ik krijg tenminste aanbeten.

De vraag is nu: Wat moet je doen of hoe krijg ik dan aanbeten als er niet gejaagd wordt.
Hoe verleid ik ze dan om toch te bijten? Misschien kom ik daar nog wel achter. Ik vind in elk geval het vissen met kunstaas steeds leuker worden, terwijl ik vroeger het liefst vast op 1 stek zat te vissen vis ik nu ook op veel verschillende stekken.

Nou nu maar snel naar huis want morgenochtend gaat het wekkertje weer om 6:00 en de vrouw zal zich ook wel afvragen waar ik blijf.

PS. Heeft iemand nog goede tips of andere ideeën / suggesties reageer dan op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *