Of er nog vis zit in de Tunnelput Noord? En wat voor vis? Dat vragen wij ons af na de vissterfte van afgelopen zomer. Wij hebben contact gezocht met Sportvisserij Nederland en MidWest Nederland om te vragen of zij een onderzoek naar de visstand en vissoorten konden doen.
Visserijkundige onderzoeken in de Winter:
Alle visserijkundige onderzoeken vinden plaats in de wintermaanden dus hiermee zijn ze erg druk. Gelukkig konden ze voor ons een gaatje vinden en is Sportvisserij Nederland en MidWest Nederland vanochtend naar de Tunnelput Noord gekomen voor onderzoek. Omstreeks 08:30 kwam de bus van Sportvisserij Nederland aanrijden met een trailer en boot achterop. Gelukkig konden we op de hoek van de put de boot te waterlaten want erg veel andere ruimte was er niet.
Elektrovisserij:
De afvissing wordt gedaan middels elektrovisserij waarbij een elektrische stroom door het water wordt gevoerd. Met een schepnet die elektrische stroom geeft op het water worden de vissen als het ware verdoofd. De vis komt dan boven drijven en zo kunnen ze geschept worden voor onderzoek. Direct gingen ze aan de slag met het afvissen van de kanten van de tunnelput. Nu maar afwachten of er nog vis zit!

Omdat het water in de Tunnelput Noord nogal zout is bemoeilijkt dat in eerste instantie het elektrisch vissen. Dit komt omdat zout ontzettend goed geleid en hierdoor klappen soms de stoppen van de aggregaat eruit. Dat zout, waar komt dat vandaan? Mogelijk is dat Kwelwater wat uit de bodem omhoogkomt en waarschijnlijk komt dat kwelwater vanuit het Noordzeekanaal. Het Noordzeekanaal is brakwater en is de laatste jaren steeds zouter geworden. Door dit zoute kwelwater is de tunnelput Noord dus behoorlijk zout.

Na een tijdje keert de boot terug en wordt de eerste bak met vis aan de kant gebracht. Toch wel wat vis gevangen en we zien als snel dat dit vooral schubkarper betreft. Er wordt zo een aantal keren afgevist en telkens komt er een bak met vis aan de kant. Elke vis wordt gemeten en gewogen.


Zo krijgen we een goed beeld van de visstand op het water. De grote van de vis (voornamelijk schubkarper) is van klein ca 15 cm tot ca 55 cm. Ook worden er 2 kleine spiegels gevangen, een giebel en een paar palingen. Wat wij opmerken is dat alle vis er topgaaf uitziet en ook in goede conditie is. Alle vis is na het meten en wegen onbeschadigd teruggezet in het water!
Ook worden er monster van het water genomen en wordt het zuurstofgehalte wordt gemeten. Het zuurstofgehalte op de bodem is niet goed, dat is in elk geval direct duidelijk. Ook nemen ze een monster van de bodem mee om ons te laten ruiken. Dit stinkt ontzettend en ruikt naar rotte eieren!. Er is dus een rottingsproces gaande op de bodem.

Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat het water geen goede leefomstandigheden biedt voor de vis. Het zoute water, zuurstofgebrek op de bodem, een rottende bodem en afvalwater wat vanuit de Velsertunnel in de put komt maakt dat al deze dingen bij elkaar slechte leefomstandigheden geeft voor de vis. De conclusie van Sportvisserij Nederland en MidWest moeten wij nog afwachten, we krijgen namelijk hier een rapport van. Ze kunnen ons dan adviseren in hoe we dit verder kunnen aanpakken. Dus wordt vervolgt!
Wij bedanken de medewerkers van Sportvisserij Nederland en MidWest Nederland voor hun goede hulp en werk deze ochtend bij de Tunnelput Noord.
Goede actie, en ik hoop op resultaten
Nou dit werd eens tijd , na zoveel dode vissen en beloftes in gesprek te gaan met instanties ivm de tunnel is dus allemaal nattevinger werk geweest. Al jaren klagen mensen dat de bodem behoorlijk stinkt. Maar goed eindelijk word er hopelijk wat aan gedaan. Eerst zien dan geloven..