Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Vanaf vandaag gaan Nick Langedijk en één van zijn vismaten Matthijs Koedijk, hun visavonturen verslaan voor de lezers van het nieuwe webblog van Engelhart hengelsport.

Matthijs Koedijk is net als mij, een echte VISFREAK!!
Van jongs af aan zijn wij iedere week bezig met de verschillende soorten takken visserij die ons kleine kikkerlandje ons biedt.

Het leuke aan de verschillende soorten visserij, is dat je heel veel verschillende technieken in jou visserij toepast! Het blijft altijd leuk om dingen uit te proberen en te vissen op jou eigen manier! Voor mij is het belangrijkste motto “Fish a different way”. Hiermee wil ik zeggen dat je jou eigen techniek in de visserij moet ondervinden, doe het niet zoals de rest, en ga op avontuur uit met de techniek die jij denkt dat goed is!

Het vissen doen wij voornamelijk vanaf de kant. De mooie nel en de aansluitende wateren, zijn ons voornaamste jachtgebied maar ook het Noordzeekanaal met zijn vele zijkanalen worden door ons met veel precisie uitgekamd! Met in ons achterhoofd, ‘Die ene grote gestekelde rover”.

Het is vandaag 14-01-2015, na mijn examens achter de rug te hebben beginnen de viskriebels wel weer te kriebelen. “Vanavond de eerste Zanders van 2015 vangen” zo zijn de eerste woorden van mijn enthousiaste vismaat Matthijs! Het plan is om vanavond achter de winter bonussen aan te gaan! Het is zeer koud vanavond met temperaturen rond het vriespunt. We verwachten niet veel aanbeten te krijgen vanavond maar als we er één krijgen…

De uitgeademde lucht vormt zich een groot geheel rondom mijn gezicht. Het is echt koud! Gelukkig bieden de warme sokken van Eiger en mijn dikke muts mij uitkomst. Matthijs laat mij uitgebreid zijn nieuwe handschoenen van savagear zien, dit  blijken echte toppers te zijn. Door de open topjes kun je met je vingers nog steeds het goede gevoel in de hengel houden. (wat zeer belangrijk is bij het verticalen) Verder zijn deze lekker warm en bieden deze handschoenen voldoende grip om de hengel vast te kunnen houden.

De eerste stek die wij in ons vizier hebben, ligt uit de wind. Na vele worpen gemaakt te hebben is het Matthijs die de eerste aanbeet krijgt, een prachtige gekleurde baars weet zich in het oppervlak van de staartdreg te ontdoen. Het duidt er dus op dat de vissen voorzichtig zijn vandaag! Ook ik vis vandaag met een staartdregje. Vooral in deze tijd van het jaar, als de vissen traag zijn, wil je dat iedere aanbeet raak is!

Op de volgende stek is het wel raak, het diep blijven van de vis duidt op een mooie snoekbaars!
Na een mooie dril kunnen wij onze eerste blik op de vis werpen. Een donkere snoekbaars is in volle overgave over de grote Komodo shad heen geschoven.

 Netjes onthaken, een foto schieten en netjes terug in haar element!

Een half uur later is het dan ook voor mij raak! De keiharde aanbeet en de vele sprintjes, duiden erop dat dit om een mooie snoek gaat. Het gaat goed met de snoekstand op de mooie nel, steeds vaker kunnen wij deze vis in onze vangsten vermelden. In de maand december wist ik hier een mooie snoekdame van 105 cm te vangen op mijn lichte snoekbaarshengeltje. Dit keer lijkt het om een kleiner exemplaar te gaan, maar ook deze mooie snoek van 85cm is vandaag van harte welkom!

Na een laatste poging om de haak kwijt te raken, is het ook voor haar gedaan. Matthijs weet de snoek keurig in de kieuwgreep te pakken en tilt de mooie getekende vis uit het water.

 Een mooie onbeschadigde snoek kon de verleiding van de groene Komodo niet weerstaan!

De rest van de avond blijft het stil op deze stek. Matthijs en ik willen nog één stek proberen voor wij weer op huis uit gaan. Ik gooi mijn shad langs een dukdalf en vis mijn shad het talud af. Onderaan het talud krijg ik een aanbeet, helaas mis ik deze. Na het onmiddellijk laten zakken van mijn shad wordt deze voor de 2de keer gegrepen. Een baars van ongeveer 30 cm heeft mijn Komodo te grazen genomen. Het lijkt erop alsof we op een groep met baarzen zijn gestuit!

Onmiddellijk laat ook Thijs zijn shad op deze plek zakken. BAM! Voordat de shad de bodem heeft bereikt is er al een forse vis op zijn shad geklapt. Na een super dril zien wij de oude krijger in het wateroppervlak liggen. “Wat een monster”roep ik meteen tegen Thijs! Het voordeel van baars is dat je deze gemakkelijk bij zijn onderlip kunt vastpakken. Dit doe ik dus ook en ik til een verschrikkelijke mooie baars uit het wateroppervlak, wetend dat dit de bonus van de avond is!

 Een hoog gebouwde vis voor mijn vismaat!

Voor dit soort vissen hebben Matthijs en ik heel graag koude handen!!

Na het onthaken en het schieten van de foto’s is het moment daar… Het meten!! “Misschien is dit er wel eentje die de magische 50cm overschrijd” vertel ik met een brede lach op mijn gezicht. Ook Matthijs krijgt een glimlach op zijn gezicht van oor tot oor.

Na de vis gemeten te hebben blijkt deze maarliefst, 49cm lang te zijn. Na het veilig terugzetten en een high-five vinden wij dit een mooie afsluiting van deze avond. Snoek, snoekbaars en baars het hele rijtje hebben wij gevangen vanavond!
Een super start van 2015 is een feit!

Nick Langedijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *