Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Een twee jaar geleden besloot ik een keer in google te zoeken naar een opvouwboot eigenlijk met de gedachten “dat zal toch niet bestaan” via google kwam ik op een site (www.gbt.nl). Daar stond een plaatje en informatie over een opvouwbare boot!!
Ik dacht nog “nou dat kan toch niet veel zijn” maar nu 2 jaar later ben ik ook de eigenaar van zo’n opvouwbare boot met een 4pk buitenboordmotor.

De boot kun je opvouwen en op de dakdragers van je auto vervoeren, het is net een surfplank.
Verder heb je 4 boutjes met vleugelmoeren erbij om de achterkant vast te zetten, je hebt dus helemaal geen gereedschap nodig.
De boot die ik  heb is 3.25M en varen met 3 volwassenen is geen probleem (of je dan nog genoeg ruimte heb voor visspullen weet ik nog niet).

De eerste keer dat ik zelf de boot uitvouwde en vaarklaar maakte duurde ongeveer een half uur. Ik had de bankjes verkeerd om en het uitvouwen van de boot vergt enige oefening.
Maar na een half uur stond de boot uitgevouwen in mijn tuin en afgezien van een ijzeren punt in mijn hoofd van een plank die omviel ging het best goed.

articles
Plank ertussen anders klapt de boot weer in elkaar.

articles
(bankjes erin en de plank kan er weer uit, het enige wat hier nog moet gebeuren is het achterschot erin zetten)

 

Dit is wat GBT (de fabrikant) over de boot zegt:
De boot is gemaakt van het oersterke Copolymer polypropylene. Dit materiaal is ontwikkeld voor gebruik in de luchtvaart en wordt o.a. ook gebruikt voor het vervaardigen van kogelvrijglas. Dus niet te verwarren met ‘gewoon polyester’.
De naden kunnen zelfs 15 kg.(!) per 1 cm2. En,….op de romp zit maar liefst 10 jaar (limited) garantie. De romp is ongevoelig voor zand, zout, zuren, onbrandbaar en onzinkbaar. Bestand tegen scherpe rotsen en aanvaringen. Regelmatig lakken geheel overbodig. Romp vergt géén onderhoud.

Afgelopen zondag (13-04-2008) was de eerste test. Het was mooi weer dus een goede gelegenheid om de boot even uit te testen samen met mijn vader. Hup de boot op het dak van de auto en gaan!!! Nou ja zo gemakkelijk was dat nog niet want het vastmaken van de boot aan de dakdragers duurde een tijdje. Gebrek aan routine zal ik maar zeggen. Je hebt toch al met al een auto vol spullen mee o.a. een Motor, benzinetank, Bankjes voor in de boot, Roeispanen, gereedschap (want je weet maar nooit), een ankertje etc.

Bij zijkanaal C aangekomen was de boot al snel in elkaar gezet, dat viel echt ontzettend mee.
Ook het bevestigen van de motor was erg makkelijk. Het in elkaar zetten van de boot duurde ongeveer een kwartier en het maakt daarbij eigenlijk niet uit of je alleen bent of met zijn tweeën.
Wieletjes eronder en de boot rijdt makkelijk naar het water, dit valt ook reuze mee.
De boot staat  vlakbij het water en we halen de wielen eronder uit en laten de boot een stukje het water in glijden.

Hup in de boot stappen en…huh…. oja….dat is wel even wennen want de bodem van de boot is gewoon van kunststof en je voelt dus het water onder je voeten. Nou even kijken of ik het nog weet…. benzinetank aansluiten, ontluchtingskraantje van de benzinetank open, benzinekraan open, shoke uittrekken, controleren of de motor in zijn vrij staat, ja trekken maar!! Na 4 keer start de motor en het klinkt allemaal perfect.

Hup vader ook in de boot en varen maar!! Kortom een leuke dag op het water gehad en de boot vaarde prima. De familie kwam ook nog even kijken en een proefvaart met 3 personen in de boot ging ook prima!!
Onder het varen dacht ik nog “Waar zou je nu het beste kunnen gaan vissen? Wat zijn de beste stekken? Wat zijn de dieptes??” Dus nog genoeg uit te zoeken en misschien is een fishfinder nog wel een goede investering.

articles
Hier een foto van deze proefvaart waarbij de Vrouw ook even een rondje mee ging varen.

Hier nog wat links naar foto’s en filmpjes van de boot.
http://www.gbt.nl/pages/fotos_pb_nl_01.html
http://www.gbt.nl/pages/index_pb_nl.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *