Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

29 April wat een feest wij gaan op vakantie en zijn vandaag de enige op de weg zo lijkt het. De hele wereld zit voor de televisie want in Engeland trouwen William en Kate dus ideaal om te rijden. Vier volgeladen auto’s en vier complete gezinnen gaan op weg naar midden Frankrijk. De mannen om te vissen en de echtgenoten en kinderen om er eens lekker uit te zijn. Het is vanaf vandaag voorjaars vakantie.

Eenmaal aangekomen settelde de dames zich in hun bestelde mobilhome en het grote genieten kon beginnen. Het weer werkte ook nog eens mee en de kinderen hadden de camping nagenoeg voor zichzelf. De mannen hadden een plek aan de waterkant zo’n drie honderd meter verder tot hun beschikking en bouwden in de kortste keren hun tenten kamp op evenals het prepareren van de boten waaronder een zodiac. Hengels en tuig werden in orde gemaakt maar vandaag wordt er niet gevist want de reis heeft toch wel impact op je functioneren. Een biertje en vandaag maar op tijd naar bed.

De tweede dag dus 30 april alweer een Koninklijke dag en onze vorstin geeft een feestje. Wij merken er weinig van, de hele groep vissers vijf man sterk gaat lekker in de weer. Twee man gaan uitzetten met de boot en de twee jongste gaan hun rodpods installeren op een brede steiger en een voerplek aanmaken want zij hebben de karper als mikpunt. Zelf heb ik nog geen hengel aangeraakt. Alles gaat een beetje langs mij heen en elke keer kijk ik naar de grote boeggolven van een aantal super karpers die paaigedrag vertonen. Dit zijn de kleine dingen die ik in mijn notitie boekje zet om uiteindelijk dit verslag te kunnen schrijven. Zo langzamerhand begin ik met een penhengel te lummelen en kom ik al struinend langs de kant bij een oude visvriend terecht die ook dit jaar al heel vroeg op de camping staat. Hij biedt mij een biertje aan en weet ons te vertellen dat hij voor ons al enkele aasvissen in het netje heeft zitten iets waar wij dankbaar gebruik van maken.

De hele groep is ondertussen bezig met het vangen van aasvissen want bij meerval vissen is het verstandig dat je altijd wat aasvissen achter de hand hebt. Giebels, schubkarpertjes en grote ruisvoorn zitten al in een heel groot leefnet met uiteraard voldoende ruimte.

Op de uitgezette hengels is op deze dag nog geen enkel beet geweest, dat kan zo op zo’n eerste dag. Jan en Danny hadden besloten de aankomende nacht door te blijven vissen hetgeen de volgende ochtend ook niet succesvol bleek te zijn geweest. Ook hadden de twee jongste deze nacht doorgevist en daar bleek het wel prijs te zijn. De jongste onder ons Floyd ving twee karpers waarvan de grootste 95 cm bedroeg echt een heel kolossale rivier vis. Zijn maatje Nick moest nog op de eerste aanbeet wachten die nacht. Ik had zelf maar voor een warm bed gekozen maar dat zal wel door mijn leeftijd komen.

Die morgen maar naar het dorp want het meegebrachte eten en bier raakte een beetje op. Eenmaal in het dorp aangekomen bleek dat de winkels gesloten waren en ik stond voor de etalage van de supermarkt er stond toch echt dat zij open zouden zijn van 09.00t/m 13.00 uur tot dat ik hoorde dat het 1 mei was, de dag van de arbeid. Dat hebben de fransen hoog zitten en moet je respecteren. Terug even langs vriend Piet die kon wel lachen om deze blunder, nou ja dit gebeurd je maar een keer. Piet hoe staat het met jouw bier voorraad vroeg ik langs mijn neus weg, heel goed zei hij ik kan je wel helpen dus noem het een geluk bij een ongeluk.

Die dag eindelijk beet, Jan ving een kleine meerval van 97 cm dat bracht het moraal weer in de ploeg want twee dagen niets vangen zit je toch niet lekker. Vandaag zouden er vissers uit Groningen aankomen deze konden wij uit vorige ontmoetingen, heel leuk elkaar weer eens te zien. De volgende dag was het raak bij Danny hij wist een meerval van 175cm te vangen hij moest dit overigens wel samen met Jan vanuit de boot doen maar daar vis je samen voor. Een foto shoot werd er gemaakt en snel terug zetten van de vis. Deze dag had ikzelf benut door buiten de camping te gaan vissen met twee penhengels op kleine meervalletjes hetgeen mij elk jaar goed afgaat wie het kleine niet eerd is toch het spreekwoord.

Woensdag was het alweer. Ik zou vandaag de gelukkige zijn!
Ik had het geluk dat een meerval zich stortte op mijn aasvis, het visje was 137cm lang. Ik was er blij mee en even een foto voor de ongelovige onder ons en terug het water in. Even later was het Jan die in de beugel kon. Een mooie dikke meerval van 164cm was zijn beloning voor het lange wachten. Ook hij ging breed grijnzend op de foto, de kinderen waren getuigen van deze vangst en mochten samen achter de grote vis op de foto.

Het bleek een goede dag te worden want Danny had beet en kon aan de bak. Een meerval van 138cm werd professioneel binnen gehaald en er volgde de weer de zelfde procedure foto’s en een biertje op zijn vangst proficiat boys.

Dezelfde avond wordt ik omstreeks 22.30 uur gebeld door een van de Groningse vrienden, zij hadden bezoek gekregen van een controle team van de Franse visserijbond. Ik ging er op af om even polshoogte te nemen en ondertussen hadden de controleurs de namen van onze Groningse vrienden genoteerd. Wij dachten zonder gevolgen omdat zij de benodigde vergunning op zak hadden.

Ook wij werden daarna aan de controle onderworpen en ondertussen was de camping eigenaar ook ter plekke en stond de controleur te woord want onze kennis van de Franse taal schoot te kort. Alle hengels moesten het water uit op straffe van een boete. Wij waren compleet uit het veld geslagen omdat wij duidelijk bij het inkopen van de vergunningen van de camping eigenaar hadden te horen gekregen dat wij in de avond en nacht mochten vissen. Nou daar sta je dan midden in de week de lol was er een beetje af want de komende dagen alleen op de dag vissen met de wetenschap en ervaring van de afgelopen jaren dat je op lichtschuwe vissen staat te wachten was niet aantrekkelijk dus een domper.

Onze Groningse vrienden hadden nog bijna twee weken voor de boeg en baalde als een stekker. Dit is weer een lesje voor ons en laat je goed informeren en vraag nog eens goed door op of rond het gebied waar je denkt te gaan vissen. Het is bepalend voor plezier maar kan ook heel onplezierig aflopen met alle gevolgen van dien. Wij hebben van dit incident geen verdere kosten of boete overgehouden, onze Groningse vrienden kregen de bekeuring wel thuis. Ze hebben dit over en weer gemaild met de camping eigenaar en deze heeft uiteindelijk de boete betaald omdat hij zich mede verantwoordelijk voelde en wij gasten zijn die jaarlijks terugkeren en hij ons ook de komende jaren graag terug ziet komen.

Toch ook dit jaar weer mooie vis gevangen en van het mooie weer genoten al met al de moeite waard geweest.

Kijk voor alle foto’s van deze meerval vakantie in ons foto album. Klik hier

Groeten van de Goudvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *