Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

 
Op 1juni was het zover, 6 sportvis liefhebbers van de hengelsport vereniging Haarlem en Velsen hadden de hand ineen geslagen om een gecombineerde meerval en karper vis vakantie te gaan houden in Frankrijk.

Maanden geleden was de trip gepland. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn werd er veel gelezen, zelfs de visma werd bezocht om zo inzicht te krijgen in de gebieden waar de meerval zich ophoudt. Ook werd aan deskundige veel gevraagd over de materiaalkeuze en natuurlijk het jaargetijde waarin de meerval het meest loskomt en ook zaken als reis verzekering kwamen aan de orde. In een loods in het havengebied werden al twee boten geprepareerd zodat niets aan het toeval overgelaten werd om de trip een successtory te laten worden maar…. een goede voorbereiding geeft natuurlijk nog geen vangstgarantie.

Enfin, het nodige aan meerval stokken met reels en gevlochten lijnen werden zorgvuldig gekozen en zo kwamen de heren al een beetje in de stemming en in gedachten zagen zij de hengels al krom staan.

 articles articles

Peter bijgenaamd de gentleman was al een week in de weer geweest om zo’n 40 kilobolieskilo bolies te fabriceren waar vooral karpervissers hun voordeel mee konden doen.

articles

Dan is het zover, s,morgens vroeg werd in de loods alles in geladen. En het valt goed tegen, je wil niet weten wat er zoal mee moet. Voor de een is bijvoorbeeld een luchtbed voldoende maar een ander stelt meer eisen aan een bed of stretcher.

Ook werd achter elke auto een boot geplaatst vol met boeien drijvers en tonnen met levend aas in ons geval aal. (Dat is in Frankrijk nog toegestaan.)
articles

 Twee man waaronder ikzelf gingen proviand halen om bij aankomst direct uit de voeten te kunnen en de opdracht van het visteam was voldoende bier en closetpapier in te slaan.

Harald bijnaam mercedes had als grap voor elk lid een t-shirt laten maken met de tekst ” visclub dobbertje duik” en voor vertrek moest iedereen het aan.

Om 20.00 uur werden de visvrienden door de familieleden uitgezwaaid en kon de rit beginnen. De hele nacht doorrijden en na 12 uur rijden waren wij op bestemming. Maar nog voor het inschrijfbureau begaf de auto het,  maar dat zou hij in de loop van de week wel even oplossen wat vies tegen viel zo bleek later.

articles

 Moe maar snel inchecken en dan snel een mooie plek zoeken om ons kamp op te slaan. Dit ging zeer voorspoedig en met man en macht werden de boten te water gelaten om de rivier te verkennen met de meegenomen diepte meters. Daarna alle meervalstokken uitzetten op verschillende dieptes. Het grote wachten kon beginnen door een paar visvrienden.
De andere kozen ervoor om eerst met de penhengel wat extra aasvissen te vangen. Hier stond een prijs op van vijf euro voor de man wie de eerste vis boven water bracht. Ik wist echter niets van deze afspraak, maar had het geluk de eerste Zeelt te landen en met groot gejuich werd dit ontvangen. Meteen werd mij de prijs in handen gedrukt en ik vond het wel wat gênant want het visje was niet groter dan een sleutelhanger.
Er kwamen op die stekken een tiental verschillende vissen voor zoals jonge karper,giebel, brasem,kolblei,ruisvoorn,blank voorn,zeelt,zonnebaars jonge dwergmeervallen (dat zijn die met een normale staart) en natuurlijk de Europese meervalen.

Op het wachtstation zaten de mannen onder het genot van een biertje en wat snacks te luieren want de meeste waren toen al veertig uur op. Zij kregen bezoek, het betrof hier het langs zwemmen en later aan land komen van enkele Beverratten.
Rock ,Ripper en Mercedes kregen de eerste aanvallen op hun aasvis te verduren, allen hadden de vis erop staan maar helaas…. alleen lossers. Wat een teleurstelling. Maar gewoon volhouden !!!.

  Toen plots een van de meervalhengels begon te schudden was er complete paniek.  Wat zou dit opleveren? En waar krijgen we mee te maken? Danny “bijnaam de Rock” schoot direct in de richting van de hengel en onderweg verloor hij zijn portemonnee en zijn autosleutel, omdat hij toevallig in zijn tasje aan het prutsen was. Hij pakte snel zijn hengel op en andere zorgden dat de boot voorhanden was.
Snel instappen om de eerste dril te gaan beleven. Standaard sprongen twee extra man aan boord, een om de boot te manoeuvreren en de ander om bij te lichten want de avond viel.
Onprofessioneel werd de vis uiteindelijk langs de boot gedrild waarna de vis aan boord kon worden getrokken. Later bleek dat het beestje slechts 1 meter lang was. Vanaf de kant werd er lustig oplos gefilmd en gefotografeerd zodat er later op de wal nog eens nagenoten werd, want die hi-tech toestellen zijn top als het gaat om terugkijken.

 articles

Af gesproken werd dat een ieder die een stuk materiaal in handen heeft gehad zoals camera ook zorg draagt dat het weer op zijn plek komt.

De tweede dag vond ik hetzelf nodig om  vers eten te halen in een dorp in de buurt. Het geen ik met vaste vismaat Kevin bijnaam Rubio ook de hele week heb volgehouden. Ook was ik tot penningmeester gebombardeerd. Het aangekochte voedsel en producten waren heel divers, gelukkig kon onze kok Mercedes van al het meegebrachte voedsel elke dag weer een verrassende maaltijd toveren.  Ook de dagelijkse aanvoer van biertjes en frisdrank vielen in goede aarde. Door de hoge temperatuur moesten wij al snel twee koelkasten bij de Campnig huren want voor zes man heb je nog wel een en ander te koelen.

De gentleman lost een karper maar de omstandigheden om te karperen waren ook heel moeilijk.

articles

Rubio had er een sport van gemaakt om met de penhengel de aasvisssen bij elkaar te sprokkelen, het geen hem zeker naast de karpertjes ook een achttal mini meervallen opleverden. Zowel dwerg als de Europese meerval. Gedurende de hele week was hij de winnaar als het gaat om aantallen.

articles

De derde dag moest er toch even gebeld worden met de ANWB, want de brokken aan de auto kon niet opgelost worden. Een sleepwagen kwam er aan te pas om de wagen op te halen voor een reparatie in een dorp vijf kilometer verder op.

Een beet melder begon te gillen!!! de hengel van de gentleman ging op tilt. Alle hens aan dek!!! Dat het weer een super vis was was al gauw bekend. Wat een strijd!! En wat een geweld!!! Het teamwork ging nu veel beter. Zowel aan boord als aan de kant. Eenmaal aan land gaf de meter 179 cm aan, een Hoera voor de visserman, en genieten voor het hele team. Weer foto’ s en camerawerk, en weer terugzetten. Helemaal top mannen!!!

De gentleman pakt nu een mooie karper van 89cm en robuust van bouw. Besloten werd om het beest in een bewaarzak op te slaan om de slapers van die dag ook mee te laten genieten.

Een van de motoren van onze boten vertoonde kuren, gelukkig is onze kok ook nog eens een beetje technisch dus kon zich uitleven om het ding weer in bedrijf te stellen. Gelukkig maar, want de twee boten waren hard nodig vooral omdat er dagelijks met de boeien heen en weer gesleept moest worden. Dit omdat daar waar er s, nachts niets was gebeurd de boeien op nieuwe posities geplaatst moesten worden en natuurlijk ook om bij aanbeten te kunnen reageren.

Toen moest ikzelf in actie komen. Rock had een aanbeet op mijn hengel gesignaleerd en met enkele grote passen was ik bij hem. Ik kon de inmiddels de kromme hengel van hem overnemen, maar het is toch wat anders hoor,  als je de mannen de afgelopen dagen hebt zien kreunen en steunen en nu zelf diep in de beugel moet. 122cm was mijn visje. Maar wat een gelukzalig gevoel is het als je in de schijnwerpers staat met je laatste aanwinst.

articles

Dan een ram op wederom de hengel van Rock. Hij is met vissen altijd een zondagskind, dus mannen werk aan de winkel!!! Sturen, bijschijnen en filmen. Wat een klus zeg, twee man zijn nodig om hem aan boord te krijgen. Er wordt koers gezet naar de wal. Wat een dikke zeg!!!  Meten is weten en het is 182cm geworden. Super!! En het hele spel wordt nog eens op de kiek gezet. Dan gaat de vis weer netjes te water. Nou voor zo, n relatief kort verblijf mogen wij niet klagen wat er al aan land is gebracht.

Slipper is nog niet uitgefeest en plots laat hij zijn broek zakken en lacht breed en wijst naar zijn onderbroek met tekst de meeste wisten al wat dat betekende zij hadden deze superonderbroek al op zijn verjaardag cadeau gedaan dus hilariteit. Nu begrijpt u ook zijn bijnaam.

Rock en Slipper krijgen weer bezoek van de enorme Beverratten, op anderhalve meter komen die dingen!! Ga er maar aanstaan. Ik zelf heb ik ze alleen maar in het water gezien en het was mij best zo.

Eindelijk is het de beurt aan mijn penmaatje Rubio. KNAL en hij moest in de beugel. Wat een power!!! Maar hij zag toch kans om het beest naar zich toe te draaien maar toen was het stop en niet verder. De grote plompenbladeren belemmerde het om hem op de kant te krijgen. Dus boot erbij, en ja binnenboord met dat ding !!

articles

 113cm lang!! De jongen ging helemaal uit zijn dak. Super het is meteen zijn PR, geweldig. De vis oogde een beetje suf na de dril en Rubio moest hem in het water reanimeren, wat niet zo snel op gang kwam. Iemand stelde voor “hou hem in bek vast en sleep hem een paar keer door het water, dan komt het wel”.
Plots geeft de vis een enorme klap en een gil van mijn maat die met een bijna hartverzakking achter bleef. Wat hebben wij hier nog een paar keer hartelijk om moeten lachen. De foto en film zijn hier ook het bewijs van.

Mijn zoon Rock had het idee om samen met mij te gaan bootvissen. Ik vond het goed, dus wij weg. Na enkele markers uitgezet te hebben voor de oriëntatie hadden we nog geen beet en pasant liet mijn zoon ook nog even weten dat het hier om een gebied ging waar s,nachts niet gevist mocht worden. Ik schrok mij een hoedje want de bekeuring is niet mis!!! Bij pakken is het alle spullen kwijt en 1000 Euro boete. Nou daar zat ik niet op te wachten liet ik hem even fijntjes weten.

Plots hoorden we stemmen achter de hoge wal waar wij achter lagen. Controle siste mijn zoon!!! Gauw de hoofdlampen uit en de breekstaafjes met licht van de hengel halen. En maar wachten…. het valt wel mee!! fluisterde mijn zoon. Ik hoor dat er ook een vrouw bij is dus niks aan de hand. Maar wij bleven muisstil en dorsten niet de motor te starten, want je weet maar nooit. Dan wordt de nachtelijke stilte doorbroken met een geluid van extase, vlak achter ons. Nou die waren dus aan het flikflooien. Ee hebben er hartelijk om gelachen. Ook hadden onze vrienden aan de kant de enorme uitlating van het liefdesspel gehoord maar waren in de veronderstelling dat wij  wat te vieren hadden gehad. Dus bij terugkeer vroegen zij “En hoe groot was hij?” Nou hebben wij zelf nog even verslag uitgebracht en hebben onder het genot van biertje er nog vreselijk om zitten lachen. Wat een dag zeg.

Donderdag het wordt tijd nog even naar de status van de auto te informeren. Deze was al vrij gedateerd en het bericht kwam dat de reparatie vele malen meer zou worden dan de dagwaarde. Dus laten staan. Ander vervoer zou door ANWB gezorgd worden maar helaas was een auto met trekhaak was niet voorhanden. Mercedes zij dat het wel goed zou komen, nou mooi niet!!! Daar sta je dan, want de boot zou immers mee terug moeten. Uiteindelijk is de boot in het weekend toch thuisgekomen maar vraag niet hoe.

Donderdag daar was eindelijk een goede beet voor mercedes, hij stond immers nog met lege handen, daar waar elk ander lid het genoegen al had gehad. Het was dagelijks werk en de boot werd in de stelling gebracht. Mercedes moet met gekromde hengel aan boord, en drillen maar. Met succes !!! Hij ving een meerval van 143 cm cm. Deze grote sterke vent droeg de vis als  een baby van boord. Geweldig om te zien hoe iemand zo intens kan genieten van zijn pas verworven PR. In de schijnwerpers natuurlijk om alles vast te leggen voor het nageslacht. Jongens allemaal weer uitstekend stand by verleend. Grandioos!!!

Op de stek van Mercedes werd weer snel een aasvis geplaatst, Rock wist te vertellen “het gaat hier nog een keer gebeuren, ik voel het gewoon”. Nou mijn zoon kennende zal dit wel grootspraak zijn. Alles behalve dat!!! Voordat ik het wist welke hengel er nu weer stond te rammelen had Rock de stok alweer triomfantelijk uit de houder gegrist. “Zie je nu wel…. ik voelde het gewoon” ik vergeleek hem met jomanda. Ik had net als de andere weer een taak, maar moest toch nog even terug denken wat mijn zoon eerder had gezegd. Helemaal top mannen aan boord en mannen aan de kant!!! Alle dingetjes liepen nu als vanzelf drillen, sturen bijlichten camera, s in actie. Geweldig het wordt nog eens wat met ons. Vis binnen gevaren en meteen meten maar het was net als eerder bij de gentleman een bak van 179 cm cm. Jongens deze week kon niet meer stuk.

articles

 Overdag werd voldoende aasvis gevangen zodat er nog voldoende paling over was. Ook werd er zo nu en dan eens een aasvisje uitgewisseld met andere groepen die het graag eens met ander aas wilde proberen. Geen probleem, want als je een ander op jouw aas ziet vangen is het een bevestiging van de aaskeuze, en laten wij wel wezen als er bij de buren gevangen wordt dan is het toch ook genieten en raken wij allemaal in een juichstemming.

De onderlinge wedstrijd tussen Slipper en Rubio (dit zijn vader en zoon) tegen mij en mijn zoon was in gang gezet om te kijken wie de meeste meervallen zou vangen. Dacht ik te gaan winnen mijn met 44 cm lange meervalletje. Nou de eer was aan de andere want de sleutelhangers werden ook geteld en moesten wij eerlijk bekennen dat zij de beste waren.

Vrijdag.. de laatste avond en allen nog goed gemutst. Er hing een sfeertje en de avond viel onder een deken van sterren over ons heen. Geweldige temperatuur!!! Wat kan er nog mis gaan. Alleen waren wij toen nog met ons vieren want twee man waren achter een auto aan. “Nou laat maar komen” Rock had er net een kleine 24 uur opzitten en zat er volledig door maar wilde niet wijken en had zich naast ons geplaatst en  om precies 10.55 uur krijgt de slipper beet op een van hengels van de Gentleman, die de stokken ter bewaking had overgedragen. Slipper was in eerste instantie verrast en het leek dat hij het visje vanaf de kant binnen kon draaien en de boot niet nodig had. Zelf stond ik hem in de nek te hijgen van nieuwsgierigheid. Slipper voelde dat hij het niet ging redden.

Om all foto’s  van onze Meervalsessie te zien .. KLIK HIER!!

articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *