Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

 

Het begin van de expeditie 2018:

Afgelopen voorjaar zijn we met een ploeg liefhebbers op meerval gaan vissen in Frankrijk. Overigens waren dit dezelfde mannen als verleden jaar. Tja, hoe kan het ook anders !!!!

Met vijf doorgewinterde meerval specialisten zijn we neergestreken in het mooie Frankrijk om de meerval maar ook de karper te belagen. Jack Phillipo, Harald Mahlein, Dave Koelemeij en natuurlijk  Danny en Christiaan Johansen ( vader en zoon) zijn allen weer van de partij.

Dit was toch echt een van de meest bizarre verblijven tot nu toe. Wij hebben te maken gehad met extreme omstandigheden. Wind, stroming en dagenlang de meest grote objecten in de rivier. Constant aanvoerde kolossale bomen, takken, hele velden groen en afgebrokkelde wallekanten en zelfs pallets. En dan ook de zon die bijna elke dag boven de dertig graden onbarmhartig stond te branden.

Maar alles bij elkaar toch weer een verblijf om nooit meer te vergeten! We hebben oude bekende vissers weer ontmoet en nieuwe mensen/vissers de hand geschut.

 

Aankomst:

Bij aankomst van de eerste auto waarin 3 man zaten werd alles buiten uitgelegd om zo overzicht te krijgen waar de tenten zouden moeten komen. Natuurlijk rekening houden met de plek voor de mensen in de tweede auto, zij hadden Nederland een aantal uren later verlaten.

Toen de eerste tenten stonden werd er tijd gereserveerd om de benodigde aasvissen te gaan vangen. Dit lukte redelijk en er moest  voor 4 man voldoende aasvis gevangen worden.

Ploeg twee kwam na het middaguur op plaats van bestemming aan en iedereen hielp een handje om ook hun gezamenlijke tent op te zetten. Dit ging goed tot het moment dat de volledige ritssluiting het begaf. Met de bolle wind die er stond was er geen houden aan en om met open deur te kamperen is geen goed idee. Dus ging ik met pechvogel Harald naar een grote Outletstore van vis artikelen en gelukkig slaagden we er al snel in om twee knappe tenten te kopen. Vol goede moed naar de camping om met z’n allen de twee tenten op te zetten, en natuurlijk een lekker pilsje erbij.

Jack en Harald de twee senioren stelden hun hengels direct op aan de bank vlak bij ons kamp. Zij visten met een loop systeem of dobber systeem met daar onder levend aas.  Dave en Danny, het jongste stel, hadden het idee om een aantal nachten verder van de camping op te gaan slaan en moesten dan ook een aantal keren op en neer varen om alle spullen, hengels , brolley’s en camouflagenetten inclusief koelboxen en aasvissen op de beoogde plaats te krijgen.

 

Ik zelf ging op zo’n vijftig meter aan een zij arm van de rivier een plek uitzetten waar je met vier karper hengels kunt vissen . Het is legaal om met de vergunning met vier hengels te vissen. Het water leent zich er voor twee hengels op afstand te zetten en elke zijkant een extra hengel. Als je wat vaker in Frankrijk vist weet je wat de consequenties zijn met zo’n arsenaal aan hengels voor de deur.

 

De eerste vangsten:

 

Harald mocht de eerste aanbeet noteren en bracht een meerval van 148 cm op de kant. Goed begin en goed voor het moraal! Met z’n allen een biertje gedronken en natuurlijk een paar foto’s geschoten voor het nageslacht en de eeuwige roem.

 

 

Zelf begon ik de avond met een mooie serie karpers. Twee schub en twee spiegelkarpers wist ik binnen twee uur in het net krijgen. Natuurlijk foto’s voor het bewijs gemaakt. Toch een mooie start en in mijn gedachten zouden er nog veel moeten volgen.

 

 

Dave en Danny kwamen na een zeer koude nacht terug op het kamp zonder vangstmelding. Zij hadden genoeg uren gemaakt waarin het moest gebeuren maar helaas. Vlakbij hun plek had zich een cameraploeg opgesteld die met het verboden boeiensysteem gingen vissen. Een internationale visser zou voor commerciële bladen een meerval sessie gaan maken.

Dave en Danny hebben zich de volgende avond weer op hun voorbereide plek gesetteld omdat met hun ervaring het een top stek zou moeten zijn , maar ja het blijft vissen !!!!

De mensen van de cameraploeg hadden wel een goede nacht want zij wisten meerval van twee meter te landen. Dit natuurlijk met vertoon uitgebreid op film en foto want ja er wordt door bekende teams met sponsoren veel geld verdiend met hun werkzaamheden.

Onze tijd komt nog wel moet ons jongste team hebben gedacht want hun nacht werd weer afgesloten met een zogenaamde blank.

Weer vis bij het oudste team, dit keer was het Jack die een vis van 169 cm aan het drillen was een mooie volle vis. Natuurlijk weer de gangbare foto sessie om het thuisfront te kunnen laten zien dat Pa niet voor niets is afgereisd was naar Frankrijk. Top Jack !goed gedaan en wat ben jij fotogeniek.

Moeilijke omstandigheden:

Wind , wind en nog eens wind. Na een aantal dagen vanaf de kant te vissen zouden onze meervalvissers graag eens met hun boten willen vissen. De aanhoudende wind maakten het voor hun onmogelijk om langzaam met de boot de rivier af te driften om dan met trossen wormen en kwakhout in de aanslag meerval van de bodem af te lokken. Het zou bijna een week duren voordat deze manier van vissen tot uitvoering gebracht kon worden omdat wind dan pas ging liggen en vuil niet meer zo erg aan de orde was.

 

Driftend vissen met een zogenaamde Teaser (lokker). Deze wordt opgetuigd met een hele kluit wormen  aan de haken en op een bepaalde diepte achter de boot zachtjes gesleept. De visser heeft daarbij een houten stukje handgereedschap met de naam kwakhout en door met een vaste beweging het kwakhout op het wateroppervlakte te slaan ontstaat er een trilling die een signaal naar de bodem zet. De trilling worden opgevangen door meervallen die met hun lange snorsprieten alle geluiden (trillingen) opvangen en dit als mogelijk eten vertalen of het voor een gewonde vis aanzien die zich min of meer anders gedraagt.

Danny en Dave hadden wel al eens twintig kilometer verder met de boot gevist omdat daar het water niet zo hard stroomde. Dit water kon Danny al heel goed omdat hij daar in voorgaande jaren zijn kamp daar opgeslagen had. Overigens was dat samen met jack en Harald.

Eindelijk vis voor Danny en Dave:

Op dit water krijgen Danny en Dave hun eerste aanbeten met vis als gevolg. Het waren nog geen gigantische afmetingen maar de 60 cm werd gehaald. Later zou er vis van 150 cm van dit water afkomen.

Met deze berichtgeving werden Jack en Harald ook nieuwsgierig dus de volgende dag gingen twee boten die kant op. Het weer werd warmer, zeg maar heet. Dit bevorderd het vissen op meerval niet want deze vis is licht schuw maar er werden toch een paar aanbeten gesignaleerd en de wat kleinere vis werd gevangen. Het was niet spectaculair.

 

Het blijft vissen!

Ook op mijn karper stek ging het niet lekker. Terwijl ik de plek goed had aangevoerd met aantrekkelijke partikels en boilies. Maar ja ik had nog een groot deel van de vakantie te gaan dus mijn tijd komt wel. Maar het zeer warme weer hield maar aan de hengels lagen er een beetje voor joker in. Geen karper en ook geen mini meerval! Zij vergrijpen zich ook wel eens aan de stinkende knoflook bolies. Een dag of vijf duurt erg lang als je geen fluiter krijgt .

De kant visserij werd het hem ook niet mede door de licht intensiteit. Meerval ligt in de donkere delen. Het aasvissen, zoals kleine karper, giebel, grote voorn en brasem ging goed. Hetgeen veel geld kan schelen want gekochte aasvis is heel duur in de hengelsportzaken.

De beiden boten konden steeds vaker het water op bij ons voor de deur. Maar de zon ging erbarmelijk schijnen dus goed uitkijken, pet op je hoofd en veel waterdrinken en je huid goed insmeren. Daarbij liep het aantal gevangen meerval behoorlijk op. Voorheen hadden wij over de gehele vakantie gemiddeld zo’n 15 tot 20 grote vissen. Gaan wij een record vangen? werd er al gesuggereerd. Tja, wie weet…..

 

Zelf kwam ik er niet meer aan te pas. De karpers gaven niet thuis dus ging ik per dag naar andere stekken en vissen op dieper of zelfs ondieper water. Een kanaal in de buurt en een haven even verder op brachten geen vis. Dit is heel frustrerend maar ja het blijft vissen!!!!!

 

Eindelijk weer vangen:

En ja! Eindelijk weer eens een onverwachte fluiter. Een dikke vis zo te voelen! Jack en Harald kwamen mij helpen, de een met schepnet in de aanslag en de andere foto en filmwerk. Ik was bezig met de dril en de vis richting het net te begeleiden waarbij Jack voorover gebogen de vis in het net kon scheppen. En toen gebeurde het….het beest keerde zich om en dook het net weer uit! En ja de haak gelost en drie verblufte ouwe knarren achterlatend!, Wat erg! Wat een sukkels! Maar ja het blijft vissen.!!!!  het biertje voor de troost was welkom.

 

De mannen maakte heel veel uren op de boten en werd er regelmatig meerval gevangen. Danny is een soort magiër hij vindt de vis als geen ander. Toch wordt er in de boot van Jack en Harald een grotere vis gevangen. Ruim 180 cm aan de haak en in de boot. Zij kunnen hun lol niet op! Wat een top dag roepen zij allemaal.

Wat een top expeditie:

Uiteindelijk worden er in de weken dat wij er waren 42 meervallen  van enig formaat gevangen. Wat een belevenis en wat een gekke dingen dit keer, van drijvende bossen tot verbrande ruggen en alles wat er tussen ligt.

Danny mocht het aantal van 24 meervallen op zijn naam schrijven. Dave wist 8 vissen te landen en Jack had er 7 weten te vangen waaronder de 180 cm vis .Harald sloot de rij met 3 mooie vissen.

De foto’s laten niets te wensen over en deze willen wij graag met andere vis liefhebbers delen. Deze sessie heeft geen twee meter plus vissen opgeleverd maar “we will be back next year!

Een top expeditie en  een voldaan gevoel. Het is voor allen beter dat het weer voorbij is want je leeft vissen, je drinkt vissen en staat op met vissen. Het is niet normaal wat je er voor over moet hebben voor deze knotsgekke tak van sport.

« van 6 »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *