Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

In mei 2016 zijn we weer in Frankrijk op meerval expeditie gegaan om 2 weken lekker te gaan vissen. Onze groep bestond uit 5 man waarvan 3 zich volledig richten op het vangen van meerval en de andere 2 op het vangen van Karper.

Wij begonnen met goed droog weer dus dat is altijd prettig bij het opzetten van een tentenkamp. De eerste dag opbouwen en de feederhengels uit voor het vangen van aasvissen hetgeen redelijk lukte. Hier konden we de volgende morgen de meerval stokken mee van aas voorzien.

Nick, onze jongste van de groep,  ging aan de slag met voorvoeren op de door hem geselecteerde plekken, dit bracht al snel resultaat want hij ving met een regelmaat schitterende rivier karpers.

Danny ving een meervalletje van plus minus 1 meter echter het formaat was niet bevredigend want wij hadden in het verleden al eens 2 meter vissen gevangen dus kop op wij hadden immers tijd zat.

 

Het weer ging volledig om en we hadden last van veel wind en regen. Dagenlang geen schub te vangen tot Harald een aanbeet kreeg op een hengel die voorzien was met een vette giebel. Een meerval van 138 cm had zich op de aasvis gestort en werd door Harald vakkundig aan land gezet. De fotosessie kon beginnen en gelukkig was het even droog geworden.

 

 

 

Zelf ving ik mijn eerste karper pas op de derde dag maar hij was het wachten dik waard. Een heel mooi formaat vis. Natuurlijk even een rondje langs de jongens om de vangst even te laten zien en dan weer gauw terugzetten.

Ondertussen was Nick de enige persoon die dagelijks wel karper op de kant wist te hengelen en liet de meerval het compleet afweten bij de andere van onze ploeg. Elke dag steeg het water in de rivier zo erg dat de camping onder water begon te lopen en de spullen steeds weer verder de kant op moesten worden gezet.

 

Danny en Jack bleven het langst van ons allemaal zitten en konden alleen met waadpakken worden bereikt. Danny is een goudhaantje hij ving een meerval van 162 cm! helemaal top! Dit werd met de hele ploeg met plezier ontvangen en dit was goed voor de moraal.

Jack had ook gelukkig eens beet. Hij zat al meer dan een week dus het was nodig dat hij in actie kwam maar helaas…… een losser ……wat een teleurstelling……. Maar een biertje en een warme hap doen dan wonderen.

 

Nick had ondertussen meer dan 20 karpers gevangen en liet zijn hengels grotendeels door mij in de gaten houden en ging steeds vaker even in waad pak bij de andere jongens kijken bij het meervallen. Dus mijn vangkansen stegen! En wel ja! Een fluiter! Nu weer eens lekker in de karper hengel hangen. Wat een klus. Het beest aan de andere kant bleek dus een meerval te zijn van 132 cm die mij prima sport gaf. Eenmaal op de kant foto’s en ook een beetje beduusd dat een relatieve lichte hengel de krachten goed op kon vangen, het biertje is dan wel even op zijn plaats.

 

Jack en Harald zaten in onze boot vlak voor onze stek om wat werkzaamheden uit gaan voeren en een optonic gaf een minimaal signaal. Jack en Harald dachten dat Danny voor de grap aan de lijn trok. Lachen hoor zij Harald tegen Danny, ik heb je wel door! Ho, ho zei Danny, Ik zit in mijn tent! Waarop beide mannen geschrokken naar de kant kwamen en Jack de meerval hengel van Harald oppakte en bijna direct weer kwijt was omdat aan de andere kant van de lijn een meerval gehaakt was die er een enorme sprint uit perste om aan het gevaar te ontkomen.

Steeds meer lijn werd er van de spoel afgetrokken. Harald had ondertussen zelf de hengel overgenomen en Danny had de boot langs de kant gebracht. Harald stapte ook in de boot en gingen boven de vis op het water zitten maar steeds meer lijn ging de diepte in. Beide mannen konden het ding beneden zich niet houden terwijl zij al een vis van boven de 230 cm hadden gehaakt maar in dit geval was het buigen of barsten en barsten werd het….. Doodziek waren wij allen, dit moest echt een record vis zijn geweest! maar goed uithuilen en opnieuw optuigen en alles weer van voren af aan.

 

Jack en Danny kwamen de laatste visdagen niet meer van de ondergelopen plek af. Het moest en zou de laatste dagen gebeuren. Heel taai onder de paraplu en maar voor je uit kijken en pats… beet bij Jack! Weer meerval die de aasvis niet kon weerstaan en een vis van 129 cm werd binnen gehaald. Feest voor de hele ploeg en Jack had het verdiend vonden wij. Wat een geduld en karakter toont deze man! Ook hij op de foto voor het nageslacht en de eeuwige roem.

 

Op de laatste dag had Nick zijn totaal op 28 karpers staan zowel schub, volschub en spiegelkarper, allemaal top vissen uit de rivier. Toen kwam het duo Danny en Jack nog even in beweging. Danny zat al de hele week op een bepaalde hoek te gokken voor een aanbeet en uiteindelijk heeft hij die gekregen. Eindelijk een vechter die zich verslikte op een aangeboden karper. Sleuren maar en gieren met de slip van de reel. Harald en Nick konden het niet weerstaan en vlogen de kant op richting Danny en Jack om mee te maken welk een geweld prehistorische krachtpatser te keer ging. Ik vond het verstandiger om bij de achter gebleven hengels te blijven en kon pas komen kijken toen de vis allang op de kant was voor een fotosessie.

Zelf is mijn vangst beperkt gebleven tot enkele karpers en mini meervalletjes maar ook dit jaar hebben we weer genoten! Soms warm, dan regen, en die eeuwige wind. Wij komen hier al jaren en nooit zijn de omstandigheden hetzelfde maar met deze mannen gaan wij het volgend jaar weer overdoen want je raakt aan deze plek verslaafd.

Volgend jaar zullen wij weer laten weten want de stand van zaken is in 2017.

« van 8 »

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *