Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Eind april begin mei trekken de karpers de ondiepe sloten in om te gaan paaien. Dit geeft altijd een groot spektakel met veel gespartel en gedoe in het water. Mooi om te zien dat zeker maar als ze aan het paaien zijn hoef je ze niet proberen te vangen, dat zal niet lukken.

Maar zodra ze even niet aan het paaien zijn kun je het uiteraard even proberen. Je kunt ze al snel spotten door de bewegende rietstengels of modderwolken in het water. Doe natuurlijk wel voorzichtig en rustig want als je ze hebt gespot wil je ze natuurlijk niet afschrikken. Het leukste vissen is met een wat lichtere penhengen 1.5LBS , een nylon lijn en een dobbertje met natuurlijk wat loodjes en een haak. Probeer het niet te moeilijk te maken en vis zo licht mogelijk. Indien je met maïs vist hoef je ook niet een te grote haak te gebruiken. Zelf gebruik ik haak maatje 10.Donderdagavond besluit ik naar een sloot te gaan waar de karper aanwezig is. Het is niet al te zonnig en er staat best wat wind dus dit zijn niet de aller gunstige omstandigheden. Bij de sloot aangekomen lijkt het rustig maar als je even goed kijkt zie je op een gegeven moment de rietstengels bewegen en modderwolken in het water. Ze zijn er dus!

Mijn setup is een lichte karper penhengel van 1.5LBS, een 28/100ste nylon lijn een dobbertje wat loodjes en een klein scherp karperhaakje. Ik lood het zo uit dat de dobber zinkt op het laatste kleine hageltje. Dat kleine loodje zet ik ca 10cm van de haak en peil nu zo uit dat het laatste loodje net op de bodem ligt. Niet makkelijk want het is best ondiep in de sloot. De penhengel is overigens nieuw, een vrij goedkope penhengel van Ultimate. De Ultimate Parabolic Floater 3,90m om precies te zijn. Wat opvalt is dat de top dun is en vrij flexibel in vergelijking met mijn andere penhengel.

Goed dus we proberen direct de nieuwe hengel uit. Na niet al te lang wachten gaat mijn dobber lopen en wil net schuin onderwater gaan als ik al aansla. Te vroeg! Ik voel even weerstand maar dan is het helaas los. Ik gooi nog een keer in. Overigens is het vrij makkelijk om met deze lange penhengel de dobber precies aan de overkant tegen het riet aan te leggen, dat is dus al Top!

Niet al te lang later gaat mijn dobber weer lopen en trekt schuin onder. Ik sla aan en JA! Hangen. De hengel buigt heel mooi krom en hoewel het een kleine karper is geeft deze niet snel op. De hengel buigt echt heel mooi en vangt de drill heel goed op. Wat zijn ze toch sterk die karpers zeker deze kleine karper aan deze hengel geeft echt een mooie drill! Ik vraag mij overigens wel direct af hoe de hengel zich houdt indien er een grotere karper aan hangt.

De karper geeft het inmiddels op en ik kan hem gaan scheppen. Dat is nu weer iets lastiger om met de lange hengel de karper goed naar het net te krijgen. Maar het lukt en al snel ligt de karper op de onthaakmat. Helaas zijn de foto’s niet zo mooi , de karper op onthaakmat op de foto is een niet al te mooi plaatje maar goed. Snel de vis weer in het water en nog een keer ingooien. De karpers in de sloot lijken niet erg onder de indruk te zijn van de eerste vangst want al snel is het weer raak. Deze karper is nog iets kleiner maar geeft toch weer een mooie drill met deze hengel.

Helaas blijft het hierbij vanavond. Ik probeer het nog wel maar het weer is iets omgeslagen, het is gaan regenen en de wind is gaan toenemen. Toch krijg ik nog twee keer beet maar sla deze helaas mis.

3 Responses to Karper in de sloot

  • U heeft de Penhengel nu misschien al wat vaker gebruikt. Wat is nu uw ervaring? Is het een aanrader ook voor wat grotere karpers?

  • Ik ben zeer tevreden over deze penhengel. Lekker parabolisch en kunt evengoed de karper goed mee sturen.
    Voor echt hele grote karper of vissen bij obstakels deze wel wat aan de lichte kant. maar voor de meeste watertjes met de wat “standaard” afmeting karper is deze hengel zeer fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *