Vissen doe je zo!!!!
Dat was het thema voor de jeugdvis opleiding in het wijkgebouw De Koe .
Dit jaar is er door hengelsportvereniging Velsen weer eens werk van gemaakt om de jeugd aan het vissen te krijgen. De uitnodiging was via de hengelsportwinkels en site van de HSV bekend gemaakt. Ook een lokaal weekblad heeft haar medewerking verleend en bood aan een advertentie gratis te plaatsen, iets wat door ons zeer gewaardeerd werd.
Er waren slechts maar 11 liefhebbers die zich hadden ingeschreven voor de cursus avonden van 4 en 11 april. Onder leiding van drie medewerkers van de activiteiten commissie werd de eerste avond gestart met een video die nog door de OVB ooit is uitgegeven om de jeugd kennis te laten maken met het sportvissen.
Het omgaan met de natuur is besproken en de vissertjes hebben beelden en uitleg gekregen over schoonhouden van water en waterkanten. Het advies is om altijd de boel op te ruimen of zelfs een plasticzak mee te nemen om daar de blikjes en broodzakjes in te verzamelen om ze thuis in de vuilnisbak te deponeren. Ook is het belangrijk om je vrienden of andere vissers er op te wijzen dat indien zij de boel niet netjes achterlaten want wij willen zelf bij de volgende keer weer op een schone plek zitten. De avond zit er al weer op. |
Op de tafels lagen placemats met alle in Nederland voorkomende vissen om tijdens de video te kunnen kijken met welke vis men te maken had. Dan eerst even genieten van een flesje fris om deel twee van de avond te beginnen. Daarna volgde de uitleg van aassoorten en lokvoeren om bijvoorbeeld brasem op je stek te krijgen maar ook hoe je straks omgaat met de gevangen vis.Advies om altijd een schepnet bij je te hebben want je weet van tevoren niet hoe groot en zwaar de vis is die je aangeslagen hebt. Heb je geen schepnet bij je dan kan het soms heel vervelend worden voor het dier maar ook voor de visser. |
Tweede avond 11 april.
Alle kandidaten van de vorige week waren er weer. Ome Arie vraagt of er nog iets is blijven hangen van de vorige week en geeft nog even mee dat het gebruik van lood aan de waterkant altijd oppassen is. Verlies je een stukje lood doordat je vast komt te zitten tijdens het vissen dan is het jammer als je lood in het water achter blijft maar verlies je lood als je deze op je lijn wil zetten dan ben je het meestal kwijt omdat je het niet meer ziet in het gras en dat moet voorkomen worden want lood is giftig voor de omgeving.
Oom Chris legt uit hoe je het beste een dobber kunt uitpeilen. Op het boord staan voorbeelden hoe je een dobber netjes recht kunt zetten door er een of meer loodjes aan te hangen. Daarna prikken wij de haak onder in het peillood om te kunnen zien hoe diep het water is want de meeste vis vang je op de bodem of vlak daar boven. Door de dobber naar onder of naar boven te schuiven op de lijn weten wij of de dobber goed zichtbaar wordt op het wateroppervlak. |
Hierna weer even een drankje voor de dorst en konden wij beginnen met een dobber op de lijn te zetten om vervolgens een haak op de lijn te binden. Voor velen was dit de eerste keer. Oom Leen had haken meegenomen zonder oogjes dus met zo’n plat bledje valt dat toch wel even tegen maar met hulp van de drie meesters kwam het toch nog goed. Dan je dobber uitpeilen in een bak water om te zien of de dobber mooi recht ging staan, de jongens waren er echt handig in.
De verassing van de avond kwam toen de overhoring werd uitgedeeld. Er stonden wel 16 visvragen op maar de meesters hadden gezegd dat er minimaal 6 vragen goed moesten zijn en als zij wat hulp nodig hadden mochten zij dat vragen. Eigenlijk ging het heel goed en bijna alle deelnemers hadden het hel formulier ingevuld bravo dat was boven verwachting. De commissie moest oordelen dat alle kandidaten dik geslaagd waren en allen mochten het begeerde certificaat ontvangen en met een goed gevoel huiswaarts keren.
Afgesproken is dat de volgende maandag er een oefenavond aan het water bij de Koe gaat plaats vinden om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.
18 April derde en laatste avond:
allen waren mooi op tijd aan het water en nu maar uit proberen met soms een beetje hulp van de hulptroepen. En vissen maar. De vis had er niet veel zin in ondanks het aanleggen van voerstekken maar zo nu en dan kwam er toch een mooie blankvoorn boven water en een van de deelnemers ving zelfs een knappe brasem welke met veel nieuwsgierigheid werd bekeken.
Na een uurtje vonden wij het welletjes en bedankte wij alle deelnemers voor hun inzet. Wij als begeleiders werden door de jongens bedankt. Wij adviseerde de jongens dat als zij gaan vissen eens een vriendje mee te nemen en laat hem of haar zien wat je geleerd hebt want zo maak je van vissen een echte volkssport.
Met dank aan A Goossen en Leen Noordzij voor hun bijdrage aan deze jeugdopleiding wij zijn er volgend jaar weer en hopen weer op enthousiaste kinderen.
Hartelijke groet de Goudvis
Alle overige foto’s zijn te zien in ons foto album onder Overig en dan Jeugdvissen april 2011.
Geef een reactie