Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

 

Afgelopen dagen kwamen er diverse meldingen bij ons binnen dat er dode vis zou drijven in het Wijkeroogpark Velsen-Noord.

Er wordt regelmatig door de activiteitencommissie op dit verschijnsel in alle wateren van HSV Velsen gecontroleerd. Tot op heden ging het om een enkel exemplaar wat op zich niet verontrustend is. Vandaag hebben wij 25 kleine tot middel grote dode vissen in het Wijkeroogpark aangetroffen en dat is een triest aanblik natuurlijk. Wij hebben in de melding ook meegekregen dat veel vis in adem nood zou zijn. Naar onze mening waren tientallen vissen gewoon aan het oppervlak om muggenlarven op te zuigen en aantal sprong boven water. Dit kan alleen maar als de vis spring levend is.

Dit neemt niet weg dat elke dode vis er een te veel is. Leen Noordzij en ik kunnen helaas zelf niet vaststellen wat de oorzaak is omdat de dode vis in zowel ontbindende staat zijn als op het oog recent overleden exemplaren. Er kan sprake zijn van kuit zieke vis die niet door de paai gekomen zijn.

Wij hadden een week geleden al het verzoek aan de gemeente Velsen gedaan om de toen aanwezig dode vis te ruimen. Verder hebben wij nu weer een melding gedaan voor het ruimen, dit omdat er nog dagelijks gevist wordt en het de volksgezondheid niet ten goede komt. Verder hebben wij het verzoek gedaan om watermonsters te laten nemen zodat de kwaliteit vast gesteld kan worden.

Bij onze controle is wel vast komen te staan dat de vijver nog bulkt van de vis. Bij elke stap schiet er karper van de kant gevolgd door een grote boeggolf.

Wij als bestuur houden vinger aan de pols voor zowel het contact met de gemeente autoriteiten als controle op de wateren.

 

Notulist Chris Johansen namens de HSV Velsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *