Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Sinds wij het park Schoonenberg aan onze lijst van visrechten hebben toegevoegd hadden wij het idee dat wij hier iets mee moesten doen. In enkele overlegen met de gemeente Velsen hebben wij hun verzocht of er een onderhoudsplan kon worden uitgevoerd. Dit zou betekenen dat de locatie uitgediept zou moeten worden omdat er achterstallig onderhoud was ontstaan. Wij denken dat er in de laatste dertig jaar weinig tot niets aan was gedaan. De plas is dan ook behoorlijk visarm hetgeen voor onze leden nu niet de plek is om eens een dagje te gaan hengelen.

Op 23 November zou een aannemer die door de gemeente Velsen was geselecteerd de werkzaamheden aanvangen. Dit werd uiteindelijk 25 November. Toen werd het gebied vol gelegd met de zogenaamde rij- platen waar het transport over plaats zou vinden.

Op 26 November werd een dragline geinstalleerd. Deze begon vanuit de kant direct de plas tot twee meter uit te diepen. Daarna werd er ook een vaartuig met beweegbare armen of deuren te water gelaten. Deze schoof onder water alle bagger en rommel die op de bodem lag naar de dragline toe. Deze schepte met een grote bak alle bagger in een gereed staande dumper. Deze bracht het vuile spul naar een gegraven depot. Dit depot was gemaakt in het midden terrein van Schooneberg om daar de modder uit te laten zakken zodat het op termijn uitdroogt en afgevoerd kan worden.

Je staat er versteld van wat mensen in vlaag van verbijstering in het water gooien. Een fietsenrek, haspel, parkeermeter, tafels, kabels, netten van waarschijnlijk stropers, reclame borden en enkele honderden flessen was een trieste opsomming van de meest voorkomende voorwerpen zaken waar de visser niet op zit te wachten.

De werkzaamheden hebben wij uiteraard elke dag op de voet gevolgd om te controleren of er levende vis op het bagger depot terecht zou komen hetgeen niet is gebeurd.

De werkzaamheden hebben tot 1 december geduurd en zijn inmiddels afgerond met een heel mooi resultaat! Een schone plas ! Maar een zo goed als lege plas. Hier gaat volgend jaar verandering in komen omdat het werkteam van de HSV er nieuwe vis in gaat brengen met name karper , voorn en snoek. Een gedeelte van deze vis komt uit andere locatie’s binnen de gemeente en zal worden aangevuld met aangekochte vis uit kwekerijen.

Met dit hele gebeuren hopen wij dat wij onze leden en alle recreanten die onze gemeente bezoeken een dienst hebben verleend en dat de vissers hier heel veel plezier aan gaan beleven. Maar wij verzoeken onze leden blijf alert. Indien u kwalijke zaken aan de waterkant aantreft neem dan uw verantwoordelijkheid en maak melding van dit gebeuren of maak een foto.

Wij zullen u uiteraard in kennis stellen als er vis is uitgezet. Namens de activiteiten commissie van de HSV Velsen Leen Noordzij en Christiaan Johansen.

Foto album Onderhoud vijver Schoonenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *