Regen, wind of mist, Velsen vist!
  
  
Delen

Wij hebben in samenwerking met de gemeente Velsen  een lang gewenst plan uitgevoerd namelijk het afvangen van karper aan het Wijkeroogpark. In het verleden werden wij gealarmeerd omdat in het park bijzonder veel dode vis werd aangetroffen hetgeen voor zo’n relatief klein water exposief veel was.

De gemeente werken moesten dagelijks dode vissen ruimen. Dit betrof zo’n 150 grote en middel grote karpers. Dit is voor vis liefhebbers een kapitaal verlies en niet alleen voor de populatie maar ook de kosten van het ruimen en straks bij het herplaatsen van een nieuwe populatie.

Om er achter te komen hoe deze grote vissterfte is ontstaan hebben wij en de gemeente van gedachte gewisseld. Is het bestand aan vis te groot op deze kleine plas? Dit omdat er niet echt grote vis op de plas zit. Bij een te grote populatie is het voedsel aanbod te klein maar ook kon het zijn dat de vis door een virus getroffen werd en daarom massaal het loodje legde.

Daarnaast is de water kwaliteit dit omdat er al in het vroeg voorjaar blauw alg ontstaat omdat de plas niet of nauwelijks van vers water wordt voorzien echter achter de schermen wordt aan een nieuwe water inlaat gewerkt om straks de plas blauw alg vrij te krijgen.

Als laatste er wordt op de vijver veel gevist en met name boilies kunnen schadelijk werken op de waterkwaliteit vissen eten zich vol en scheiden stoffen als oliën maar ook de reuk en kleurstoffen die door de vissen weer worden afgescheiden bevuilen het water.

Op 27 maart is met groot materieel ten strijde getrokken door een beroeps visbedrijf om de plas op strategische plekken af te zetten. Met sluit netten en vervolgens de vis op te drijven naar een reuzen net (het zogenaamde zegen net). Dit is een soort gordijn waar vis eenmaal in gezwommen is niet meer kan ontsnappen. Er waren meerder pogingen voor nodig om uiteindelijk karper in het net te krijgen. Al het werk op de plas werd met de hand uitgevoerd het kan niet mechanisch omdat bij te grote krachten het zegen net kapot getrokken kan worden en de vis ontsnapt. Met de hand voel je beter of het net vastloopt op bijvoorbeeld takken, dus spierballen werk.

Er zijn 35 grote en middelgrote karpers gevangen. Deze zijn uitgezet op andere locaties in de gemeente. Deze verplaatsing hebben wij uitgevoerd om mogelijke inteelt in het Wijkeroogpark te vermijden. Na de komende paai periode zullen wij de plas nog eens inspecteren op de aanwezige karper. We zullen waarschijnlijk ook wat roofvis in gaan brengen maar daar moeten wij nog een éénduidige uitspraak over doen.

Wij verwachten dat er een nieuwe bloedlijn aan karper uitgezet gaat worden dit om inteelt te doorbreken en de populatie beter in de groei gaat komen.

Leden zullen niet zoveel van deze activiteiten merken maar achter de schermen werken wij aan een beter vis bestand. Naast karper zit er heel weinig voorn en een enkele baars ook deze soorten zullen aandacht krijgen.

Notulist Christiaan Johansen

 

« van 2 »

24 Responses to Afvissen wijkeroogpark Velsen-Noord

 • Goed Bezig!
  eindelijk een keer aandacht voor deze plas.
  Het zou mooi zijn als er ook nog andere soorten karper uitgezet worden zoals grap of spiegel.
  momenteel zwemt er alleen schub.

  Tevens zou het goed zijn als de TunnelPut in Velsen Noord ook deze aandacht krijgt.

  Nogmaals Goed bezig!

 • Zo jammer dat als je een vraag stelt er nooit eens antwoord komt. Gemiste kans denk ik

 • Hallo,

  Wijkeroog is een mooie vijver.
  jammer dat jullie alle vis er bijna hebben uitgehaald.
  Als doorsnee visser is het niet leuk meer daar te vissen.
  enige karpers die je daar nog vangt na deze actie zijn karpers van 10 tot 15 cm groot.
  gaan jullie hier nog iets aan doen?

 • Ik ben het met Kees eens.
  Gaat hier nog wat gebeuren zoals jullie vermelden in jullie verhaal?

 • Nog een keer (vorige reactie is weggehaald). Ik ben het eens met Kees.
  Hoe staat het terug plaatsen van de vis?
  Mvg Rodny

 • Heren wat goed om te weten dat jullie iets hebben met het water in het Park Wijckeroog ik zal even uitleggen wat er aan gaande is.
  zo als iedereen weet hebben wij in het verleden een grote vis sterfte gehad waarbij door de gemeente Velsen ongeveer 150dode vissen zijn geruimd.
  Wij hebben in die tijd heel veel controle ronde,s gelopen om te begrijpen door hoe en wat heeft de vissterfte kunnen ontstaan en hoe lossen wij het op.?
  OP een water van de grootte van Wijckeroog zou een gezond bestand van ongeveer 80 volwassen karpers mogen huisvesten dat betekend dat bij 150dode vissen dat de populatie minimaal twee keer de toegestane hoeveelheid bevatte voor een gezond bestand.
  Daarnaast zijn er natuurlijk nog een groep karpers overgebleven waarvan wij er weer een deel van afgevangen hebben en elders geplaatst hebben.
  De reden van afvangen is veel te veel vis per hectare en bij een oud bestand hebben we waarschijnlijk te maken met inteelt hetgeen de populatie verzwakt en ziekte sneller vat krijgt op de vissen.
  Wij zijn van plan weer extra karper op de plas te brengen maar wachten op de het kouder wordt want leveranciers bezorgen niet tussen Mei en October dit is omdat vis die laat paait en de temperatuur niet geschikt is voor vervoer.
  Een nieuwe populatie toevoegen aan het huidige bestand zal voorlopig inteelt uitbannen omdat na de paai een vernieuwde familie zal ontstaan.
  Uiteindelijk zal het park weer voldoende vis bevatten maar nooit meer dan toegestaan is dat het perceel water aankan , wij de HSV Velsen heeft niet alleen te maken met dit park maar hebben de pech dat er op verschillende plaatsen zulke calamiteiten voordoen die aandacht behoeven en een grote wissel trekken op de clubkas .
  Wij denken indien u niet tevreden bent er mogelijkheden zat zijn om binnen Velsen mooie vis te kunnen vangen tot dat wij de gelegenheid hebben gehad om en en ander op e lossen.
  Vissers kunnen ook wat doen aan de water kwaliteit door niet alleen maar met zakken vol bolie,s te vissen want de uitwerpselen van de karper bevatten veel kleur en smaakstoffen dat op de stilstaand water blijft hangen.
  Echter de gemeente Velsen denkt mee aan een plan om vers water in te laten stromen om bijvoorbeeld van de blauwalg af te komen maar geduld want dit kost tijd en geld.

  Vriendelijk groet Chris Johansen en Leen Noordzij.

  • Beste Christiaan en Leen,

   Hebben jullie toevallig al een update betreft bovenstaande project?
   Als fanatieke Wijkeroog vissen zou het fijn zijn op de hoogte te blijven over de stand van zaken.
   Is er bijvoorbeeld al meer bekend over het uitzetten van nieuwe vis/soorten?

   alvast bedankt.

  • Ik heb n hele grote schildpad gezien in t meer ,ik hoop dat alle vissers m metrustlaten en de vos ook die er is en nu geen huis meer heeft want alle bomen gekapt bij t bruggetje waar die woont.

 • Is er meer bekend over bovenstaande project?

 • Hi , reactie van net weg gehaald.

  Alweer bijna een jaar terug.
  Is er al enige update/verandering omtrent bovenstaande project?
  zie eigenlijk niet veel gebeuren zowel op deze site niet als de plas zelf.
  groetes

 • Beste Micheal,

  Bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat jij problemen hebt in de voortgang van het Wijckeroogpark ?
  Het is voor ons een moeilijke plas om te beheren en inderdaad veel vissterfte gehad in het verleden. Dit is een van de redenen dat een en ander wat langer duurt .
  Er Is door ons al heel veel vis bij gezet maar dat schreeuwen wij niet over de daken omdat er ook lieden vissen die de vis meenemen. Het type vis (spiegel) hebben uitgezet om te controleren of deze vis aanslaat controleren wij of onder deze jonge vis ook vis sterfte ontstaat ook dit hangen wij niet aan de grote klok.
  Zoals je weet en ook kan zien is er veel blauwalg in de vijver ook daar zijn wij mee bezig de gemeente heeft een plan in ontwikkeling om de vers water instroom aan te passen zodat blauwalg niet meer kan ontstaan .
  Het kost tijd en geld om een water optimaal te krijgen maar als de plas je niet aanstaat wil ik je adviseren om eens in een andere plas of vijver in de gemeente Velsen te gaan vissen. Daar hebben wij ook tijd, kosten en moeite ingestoken en de visstand op orde gebracht.
  Geef ons de tijd in de achtergrond zijn wij bezig samen met de gemeente.

  Groet Christiaan Johansen HSV Velsen

  • Beste Christiaan,

   Ik geloof best dat jullie op de achtergrond hier mee bezig zijn.
   Het gaat meer om het feit dat sommige leden best op de hoogte gehouden willen worden qua status/veranderingen.
   Soms is het dus prettig om te lezen dat er acties zijn uitgevoerd zoals je nu vermeld.

   Bij deze wil ik je bedanken voor je reactie.
   PS. het zou fijn zijn om vaker van dit soort updates te kunnen lezen.

 • Als je vissen wil werk je aan de Waterkwaliteit, stroomt echt niet goed door daar dus stilstaand water plus blauwalg, geen pomp nergens voor die arme vissen voor wat waterbeweging en ’t gaat dan allemaal dood!

 • Hoi,

  Een vraagje, is er al meer bekend over dit project?
  Het is middels 2020, 3 jaar verder, we zien daar niet veel gebeuren

 • Beste,

  Jammer dat er niet wordt gereageerd op de berichten.
  Laatse bericht is al van een jaar terug.
  Kunnen jullie al een update geven over de status?

  • Beste Nick.
   Ik neem het mee in onze bestuursvergadering deze week en zal daarna een update geven. Wil je nog iets specifieke weten? Ik heb er zelf laatst gevist en het zit vol met mooie karpers en heb er goed kunnen vangen

  • Beste Nick,

   De karperpopulatie is aangevuld met een nieuwe bloedlijn. De karperstand is momenteel dik in orde in het Wijkeroogpark.
   Eind dit jaar wordt er nogmaals bekeken of er volgend jaar nieuwe vissoorten worden uitgezet bijv Roofvis. Dit zal dan in de begroting en in de planning worden opgenomen.
   Bij de rondes die wij afgelopen jaar hebben gedaan langs het water hebben we geen bijzonderheden geconstateerd.

 • goedendag, ik heb een vraag ik zit redelijk vaak in wijkeroogpark te vissen, gelukkig wel veel te vangen maar helaas ook vaak vast op de bodem… al een aantal keer een tak of gerust zeggend halve boomtak eruit gevist maar ik vraag me toch af wordt er wel is de bodem geruimd of gebaggerd? lijkt ook alsof het water op aantal delen totaal niet diep is (+/- 40-50 cm) nou snap ik dat dit zeer stressend is voor de vissen en dat er niet makkelijk een boot in kan komen maar vroeg het me toch wel af.

  mvg patrick

 • Het onderhoud van de Wateren is in beheer bij de Gemeente Velsen. Wij hebben binnenkort contact met de gemeente over een aantal zaken waaronder het onderhoud van de wateren.
  We zullen het onderhoud van alle wateren meenemen in deze gesprekken en zodra wij weten wanneer er onderhoud is zullen wij dit vermelden op de website

 • Beste HSV,

  Is er al meer bekend over dit onderhoud?
  Gaat er nog wat gebeuren aan het bestand? Hier zwemt echt te veel vis in naar mijn idee.
  Zou fijn zijn als hier iets minder vis zwemt en verschillende soorten karper.

  • Beste Kees naar aanleiding van jouw bevinding over de populatie vis in het Wijckeroog Park het volgende . Wij hebben een aantal jaren geleden in genoemd park grote aantallen vissterfte gehad en daarom de oude populatie uitgedund met medewerking van een beroepsvisser daarna een aangekochte hoeveelheid karper weer toegevoegd dus een nieuwe bloedlijn daarnaast nog een groot aantal spiegel karpertjes die helaas nooit aangemeld worden en mogelijk een van de volgende jaren meedoen aan de paai. Ook heeft de beroepsvisser enkele snoekbaarzen geplaatst om alle vis scherp te houden . Wij zullen over de diversiteit nadenken maar zullen geen overbevolking gaan creëren want uit jouw verhaal blijkt dat er al veel vis zit .Wij nemen het serieus en zullen onderzoeken aan de hand van gesprekken met meerdere vissers wat verstandig is voor de vissers en populatie.

 • is er al wat meer bekent over het baggeren of opruimen van de bodem van de vijver

  • De gemeente Velsen laat ons hiermee in de steek, we krijgen nog geen uitsluitsel over onderhoud en dergelijke op onze wateren. We doen ons best maar door veel wisselende contacten bij de Gemeente is dat erg moelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *